Ce boli ascund durerile de călcâie

Probabil că ai experimentat la un moment dat în viața ta dureri de călcâie. Acestea pot varia de la ușoare disconforturi la dureri insuportabile care îți afectează calitatea vieții. Cu toate acestea, este important să înțelegi că durerile de călcâie pot fi semnul unor afecțiuni medicale subiacente mai grave. În acest articol, vom explora diversele boli și condiții de sănătate care pot ascunde în spatele durerilor de călcâie și cum poți să le recunoști.

Durerile de călcâie: cauze comune

Înainte de a explora boli specifice, să aruncăm o privire asupra cauzelor comune ale durerilor de călcâie:

 • Fasciita plantară: Aceasta este una dintre cele mai frecvente cauze ale durerilor de călcâie. Fasciita plantară este o inflamație a fasciei plantare, o bandă groasă de țesut care se întinde de la călcâi până la degetele de la picioare. Această afecțiune poate provoca dureri ascuțite sau durere surdă în zona călcâiului.
 • Spurul calcanean: Unul dintre factorii care pot duce la durere în zona călcâiului este formarea unui exces de os numit spur calcanean. Acesta poate apărea din cauza presiunii constante exercitate asupra călcâiului și poate necesita tratament specializat.
 • Tendinita achiliană: Această afecțiune implică inflamația tendonului lui Ahile, care se află în spatele călcâiului. Tendinita achiliană poate provoca dureri de călcâie, în special la sportivii sau persoanele care depun efort fizic intens.

Boli și afecțiuni care pot provoca dureri de călcâie

Dincolo de cauzele comune, există și boli și afecțiuni mai grave care pot ascunde în spatele durerilor de călcâie. Iată câteva dintre ele:

Fasciita Necrozantă Plantară

Această afecțiune rară este caracterizată de moartea țesutului din zona fasciei plantare. Durerile de călcâie pot fi severe, iar tratamentul trebuie să fie prompt pentru a evita complicațiile.

Artrita Reumatoidă

Artrita reumatoidă poate afecta articulațiile din picioare, inclusiv călcâiele. Durerile articulare pot fi un simptom al acestei boli autoimune și pot necesita gestionare medicală adecvată.

Boala Lyme

Dacă ai fost expus la căpușe sau trăiești într-o zonă endemica pentru boala Lyme, durerile de călcâie pot fi un semn al acestei infecții bacteriene. Este important să consulți un medic pentru un diagnostic și tratament corespunzător.

Cum poți să-ți ameliorezi durerile de călcâie

Pentru a ameliora durerile de călcâie, este esențial să consulți un medic pentru un diagnostic corect. Tratamentul va depinde de cauza durerilor tale, dar pot fi incluse următoarele metode:

 • Terapia fizică pentru întărirea mușchilor din zona piciorului.
 • Utilizarea de tampoane sau încălțăminte special concepute pentru susținerea călcâiului.
 • Medicamente antiinflamatoare pentru a reduce inflamația.
 • Injecții cu corticosteroizi pentru ameliorarea durerii și inflamației.
 • În unele cazuri, intervenții chirurgicale pot fi necesare pentru a corecta problemele structurale.

Îngrijirea și prevenirea durerilor de călcâie

Pentru a preveni durerile de călcâie, este important să ai grijă de sănătatea picioarelor tale. Iată câteva sfaturi utile:

 • Mentine o greutate corporală sănătoasă pentru a reduce presiunea asupra picioarelor.
 • Încălzește-te corespunzător înainte de a face exerciții fizice și întinde-ți mușchii picioarelor.
 • Purtă încălțăminte confortabilă și potrivită pentru activitățile tale.
 • Evită să mergi desculț sau în șosete pe suprafețe dure.
 • Consultă un specialist în ortopedie pentru recomandări personalizate.

Faq-uri despre durerile de călcâie

De ce mă dor călcâiele după ce mă trezesc dimineața?

Aceasta se poate datora contractării fasciei plantare în timpul somnului. Este cunoscută sub numele de „durere matinală a călcâiului” și se ameliorează de obicei după câteva pași sau exerciții de întindere.

De ce mă doare mana stanga de la cot in jos?

Această durere poate avea multe cauze posibile, inclusiv leziuni nervoase sau probleme musculare. Consultă un medic pentru evaluare și diagnostic.

Cel mai bun doctor de genunchi?

Identificarea celui mai bun doctor de genunchi depinde de locația ta și de necesitățile tale individuale. Caută recomandări de la alți pacienți și consultă mai mulți specialiști pentru a găsi cel mai potrivit pentru tine.

De ce mă dor genunchii?

Durerile de genunchi pot fi cauzate de diverse afecțiuni, cum ar fi artrita, leziuni sau suprasolicitarea. Un medic specialist în ortopedie poate stabili cauza și planul de tratament potrivit.

De ce mă doare genunchiul?

Există multe motive posibile pentru durerea de genunchi, inclusiv leziuni ligamentare, tendinită sau boli ale articulațiilor. Este important să consulți un medic pentru evaluare și tratament adecvat.

Cu o înțelegere mai bună a cauzelor și a potențialelor boli ascunse în spatele durerilor de călcâie, poți lua măsuri pentru a-ți menține sănătatea picioarelor. Nu ignora niciodată durerile persistente și consultă un specialist medical pentru diagnostic și tratament adecvat.


Vezi și:

Miruna

ad516503a11cd5ca435acc9bb6523536?s=150&d=mm&r=gforcedefault=1

Photo of author

Miruna

Lasă un comentariu